Bit ćemo drugi u Europi u ZLATU i BAKRU: Ministar je najavio otvaranje prvog zelenog rudnika

U Boru će se u kolovozu otvoriti topionica koja će raditi po znatno višim ekološkim standardima, najavila je ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

  • Rudnik Čukaru Peki otvorit će se na jesen i to će biti prvi zeleni rudnik u našoj zemlji, zahvaljujući kojem će Srbija postati drugi proizvođač bakra i zlata u Europi – rekao je danas potpredsjednik Vlade i ministar rudarstva i Energetike, Zorana Mihajlović, u Metovnici.
  • Zahvaljujući tehnologijama 21. stoljeća, moguće je baviti se rudarstvom na ekološki način – dodala je, nakon potpisivanja ugovora o izgradnji vodovoda u Metovnici, piše Telegraf Biznis.

Kaže i da Srbija trenutno proizvodi pet posto bakra u Europi, te da će nakon otvaranja rudnika Čukaru Peka biti na drugom mjestu po proizvodnji ovog metala, iza Poljske. Mihajlović je dodala da će se u kolovozu otvoriti topionica u Boru koja će raditi po mnogo višim ekološkim standardima.

  • Prije 20 godina postojale su ideje da se RTB Bor zatvori, što bi cijelo ovo područje dovelo u veliki problem. Srećom, angažmanom vlade, predsjednika i Žiđinovim ulaganjima to se potpuno promijenilo – rekla je, prenosi Telegraf Biznis.

Leave a Reply