MNOGE ŽENE SU DANAS DOBILE LJUBIČICE, a znate li kako se održavaju? Evo šta trebate uraditi DA VAM CVJETAJU BEZ PRESTANKA

Ukoliko volite ljubičice, vjerujemo da će vam biti drago kad saznate ovaj trik za cvjetanje.

Njega afričkih ljubičica nije komplikovana ako pratite ove savjete, pazite i na greške zbog kojih neće cvjetati ili će biljka početi da truli, piše Mondo.rs.

Afričke ljubičice su izuzetno popularno sobno cvijeće, jer cvjetaju tokom cijele godine i relativno je lako održavati ih. Mnogi ne znaju da su drugo ime, senpolija, dobili po Volteru Sen Polu koji ih je otkrio na planini Usambara u Tanzaniji.

Sitne, a lijepe, cvjetaju više puta godišnje i dostupne su u više hiljada vrsta! Možete ih odabrati potpuno u skladu sa vašim ukusom i dekorom kuće, a evo kako se održavaju afričke ljubičice! Baštovani kažu da postoje i greške koje uništavaju biljku!

Zemlja

Važno je da bude dobro drenirana, jer biljka ne smije da bude u stajaćoj vodi. Mnogi ljudi koji se pitaju zašto afrička ljubičica ne cvjeta ne znaju da ove biljke lako mogu da istrule od korijena ako se on “davi” u vodi! Uvenulo lišće i cvijeće uklanjajte odmah da biste podstakli rast i cvjetanje, ali i da biste zemlji u saksiji omogućili da diše.

Zalivanje

Vole toplotu i vlagu, pazite kada ih zalivate da ne polijete i listove jer možete dobiti smeđe fleke. Zalivajte ih vodom sobne temperature, ali zemlja ne mora stalno da bude vlažna. Vodu iz česme ostavite da odstoji preko noći i onda ćete dobiti savršenu vodu za zalivanje – ispariće supstance koje biljci mogu da škode a temperatura će biti prava.

Koliko često zalivati afričku ljubičicu? Baštovani kažu da je bolje da zemlja bude suva, nego previše vlažna, da je ne biste “udavili”. Gurnite prst u zemlju u saksiji do prvog zgloba, ako osetite vlagu, ne zalivajte.

Svjetlost

Baštovani kažu da je ovo najvažnija stavka! Afričke ljubičice vole svjetlo, ali ne i direktno Sunce. Znaćete da ste ih stavili na previše tamno mjesto ako se stabljike izdužuju, a listovi tamne. S druge strane, previše osvjetljenja dobijaju ako se pojave bijele tačke ili svjetle fleke na listovima.

Leave a Reply