Naučnici tvrde: Ovo je najsmješniji vic na svijetu

Istraživanja humora sa različitim šalama vuku se od 2002. godine kada je Richard Wiseman sa Univerziteta Hertfordshire sumirao jedan od rezultata svog istraživanja.

Za svoj eksperiment, nazvan “LaughLab”, napravio je net stranicu na kojoj su ljudi mogli ocjenjivati ​​i slati viceve.

Svrha istraživanja uključivala je otkrivanje šale koja je imala najširu privlačnost i razumijevanje među različitim kulturama, demografskim kategorijama i zemljama.

Historical past Channel je na kraju imao emisiju na tu temu, a pobjedničku šalu, za koju je kasnije utvrđeno da je zasnovana na skici Goon Showa iz 1951. Spikea Milligana, poslao je Gurpal Gosal iz Manchestera, a glasi ovako:

“Dva lovca pošla su u šumu da love, kad se ubrzo jedan od njih sruši. Činilo se da ne diše i oči su mu bile zastakljene. Drugi lovac uzima telefon, zove hitnu pomoć , i kaže “Moj prijatelj je mrtav! Šta da radim?” Operater mu odgovara:”Smiri se. Mogu pomoći. Prvo se uvjerimo da je mrtav.” Nastaje tišina, a odjednom se čuje pucanj. Lovac uzima telefon i kaže: “OK, šta unhappy?”

Istraživači su također uključili pet kompjuterski generiranih viceva, od kojih su četiri bila prilično loša, ali je jedan ocijenjen bolje od jedne trećine ljudskih šala, i glasi: “Kakav ubica ima moralno vlakno? Ubica žitarica”.

Šala koja je najviše puta poslata LaughLabu je: “Šta je smeđe i ljepljivo? Štap.”

Leave a Reply