(VIDEO) NOVO, BESPLATNA STRUJA DO KRAJA ŽIVOTA: Po cenu afona, možete da kupite čudesnu turbinu na vetar!

Indijska firma “Avant Garde Innovations” je razvila jeftinu vetroelektranu koja može da generiše 3-5 kW sati struje dnevno. Za istu cenu kao i ajfon, sada možete da kupite turbinu na vetar koja može napajati vašu kuću za cijeli život!

Pinaraji Vijajan, glavni ministar Kerale, indijske savezna države na jugozapadu zemlje javno je dao svoju podršku ovom vetro električnom projektu.

Dok Kerala održava gotovo 100%-tnu električnu pokrivenost svih domova, velika površina Indije i dalje ostaje u mraku.

Za veliki postotak indijskog stanovništva, struja i dalje ostaje daleki san.

S toga su braća Arun i Anoop Džordž želeli da indijska energetska kriza bude stvar prošlosti. Dvojac je razvio novo rešenje i kažu da ono neće ni malo uticati na ekološku ravnotežu.

Kompaniju“Avant Garde Innovations” su osnovala braća iz Kerale, i razvili jeftinu turbinu na vetar koji koja može da generiše dovoljno struje za celu kuću tokom celog života.

Veličine ventilatora na plafonu, ovaj vetrogenerator može xda generiše 5 kWh / kW po danu – za samo jednokratni trošak od 700 evra.

Za početak, prilika je masivna. Indija je šesti najveći svetski potrošač energije, što čini 3,4 posto globalne potrošnje energije.

Federalna vlada u Indiji, i središnja vlast u tom slučaju, ne mogu dca podnesu velike troškove za izgradnju infrastrukturne potrebne za elektrifikaciju udaljenih sela.

Podizanje električnih stubova i električnih vodova zahtevaju velika ulaganja koja bi mogla  da koštaju milione dolara.

To su mesta gde će kompanija “Avant Garde” doći  do izražaja.

– Do sada je mali vetroagregat koji generiše 1kW energije koštao INR 3-7 laka (3,600-9,200 evra), a naša kompanija planira  da ga prodavaje za manje od NR 50.000 (oko 700 evra). Troškovi će se dodatno smanjiti kroz masovnu proizvodnju- rekao je Arun u razgovoru za The Times of India.

informer.rs