Klikom na sliku zatvorite prozor.

Samo su neke članice EU na vrijeme zabranile jednokratnu plastiku

Prošao je krajnji rok za provedbu Direktive o plastici za jednokratnu upotrebu u državama članicama Europske unije (EU), 3. srpnja, ali samo je nekoliko njih učinilo dovoljno da se uskladi s ovom uredbom koja za cilj ima smanjenje plastični otpad u teritorijalnoj uniji.
Samo osam od 27 država članica EU usvojilo je propise koji u domaće zakonodavstvo uvode odredbe ove Direktive koja je na snagu stupila 2019. godine, a čak je ni te države nisu u potpunosti provodile, prenose mediji.

Cilj je Direktive zaustaviti uporabu jednokratnih plastičnih proizvoda u EU, poput slamki, plastičnih čaša, pribora za jelo, vrećica i kutija za pakiranje hrane od ekspandiranog polistirena, koji prema Europskoj komisiji čine 70% otpada u mora i mora.plaže u EU.

Njemački propisi o zabrani jednokratne plastike stupili su na snagu 3. srpnja

Njemačka je jedna od zemalja koja je u roku uvela zabranu nekih proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu, a ti su propisi stupili na snagu 3. srpnja. Neke članice EU-a, poput Francuske, Grčke i Irske, otišle su korak dalje proširivanjem popisa zabranjenih proizvoda ili uvođenjem dodatnih mjera za smanjenje upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu.

Neke zemlje EU, uključujući Bugarsku i Rumunjsku, jedva da su i započele postupak prenošenja Direktive.

Prema izvješću udruge nevladinih organizacija Rethink Plastic, Francuska, Grčka, Irska, Švedska, Estonija i Malta vodeći su u naporima za zabranu jednokratne plastike. S druge strane, pet je zemalja, uključujući Bugarsku i Rumunjsku, jedva započelo postupak prenošenja Direktive u domaće zakonodavstvo, navodi Rethink Plastic.

U Hrvatskoj će Direktiva stupiti na snagu usvajanjem zakona o gospodarenju otpadom

Hrvatska i Slovenija su u skupini zemalja EU koje su samo djelomično prenijele Direktivu i u kojima su ambicije po tom pitanju “prosječne”.

U Hrvatskoj bi Direktiva trebala stupiti na snagu danom stupanja na snagu zakona o gospodarenju otpadom, koji je u završnoj fazi usvajanja, izvijestili su lokalni mediji, pozivajući se na Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Leave a Reply